W związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej, do wdrożenia systemu HACCP - Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, ustawowo zobowiązane zostały wszystkie zakłady produkcji i obrotu żywnością, bez względu na wielkość, za wyjątkiem producentów na etapie produkcji pierwotnej. W Polsce obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP mają wszystkie przedsiębiorstwa zajmujące się obrotem żywnością, a więc wszystkie organizacje, które zajmują się:
- produkcją żywności
- sprzedażą żywności (hurt i detal)
- przechowywaniem (składy, magazyny, chłodnie)
- transportem ludzi z jednoczesnym podawaniem potraw (kolej, lotnictwo, żegluga)
- transportem żywności (usługi logistyczne, spedycja, magazynowanie)
- sprzedażą żywności gotowej (bary, restauracje)
- nieodpłatnym podawaniem i dostarczaniem żywności, w tym potraw (instytucje charytatywne)
- dowolną działalnością, jeśli prowadzą: stołówki zakładowe, bufety czy restauracje.
W związku z powyższym oferujemy Państwu:
Analizę stanu istniejącego/ Audit zerowy:
Zapoznanie się z działalnością Przedsiębiorstwa, rodzajem produkowanych asortymentów lub charakterem świadczonych usług. Ocena stanu wdrożenia zasad GMP, GHP - weryfikacja systemu HACCP za pomocą ankiety mając na uwadze wymagania formalno-prawne w Polsce. Ankieta zostaje wypełniona poprzez rozmowę z przedstawicielem firmy, pracownikami i dzięki obejrzeniu Przedsiębiorstwa. Analiza ta pozwala na ocenę stanu przedsiębiorstwa, dające kierownictwu firmy wiedzę o zmianach, jakie należy wprowadzić w firmie, aby wdrożyć system HACCP.
Doradztwo i porady poprzez indywidualne konsultacje w zakresie systemu HACCP wymaganego w Polsce, drogą e-mailową, gwarantujące szybki i stały kontakt ze specjalistami, jak i konsultacje prowadzone przez naszych konsultantów bezpośrednio w Państwa firmie. Konsultanci tworzą dokumentację dostosowaną do wybranego przez klienta odnośnika HACCP: Codex Alimentarius, Norma Duńska obejmującego:
PLAN HACCP - Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, w skład którego wchodzi:
-
opis produktu
-
blokowe schematy technologiczne produktów, usług
-
analiza zagrożeń na każdym etapie procesu technologicznego/przepływu towaru.
-
identyfikacja Krytycznych Punktów Kontrolnych - CCP
-
monitoring, kontrola CCP
PROCEDURY SYSTEMOWE, w skład, których wchodzą:
-
Nadzór na dokumentacją i danymi,
-
Nadzór nad zapisami,
-
Nadzór nad niezgodnościami,
-
Monitoring CCP i działania korygujące,
-
Audyty wewnętrzne
PROCEDURY HACCP, INSTRUKCJE OPERACYJNE
-
określenie działań podejmowanych w ramach planu, pomagającego wdrożyć zasady HACCP w placówce,
-
wyznaczenie zasad produkcji, przechowywania, obróbki, bezpieczeństwa żywności.
ZAKŁADOWY KODEKS GMP/GHP
-
stworzenie instrukcji GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) oraz GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej) obowiązującej dla całego zakładu.
PLANY UTRZYMANIA HIGIENY
-
określenie najważniejszych obiektów, które zgodnie z planem HACCP muszą pozostać czyste,
-
opis czynności, jakie należy podjąć w celu zachowania odpowiednich standardów higieny,
-
spis środków polecanych środków dezynfekujących,
-
ustalenie terminów wykonywania działań porządkujących,
-
wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za wdrożenie tej części planu HACCP.
KSIĘGA HACCP (w przypadku normy duńskiej)
-
uporządkowany zbiór wszystkich dokumentów, dzięki którym możliwa jest weryfikacja działań systemu HACCP podejmowanych w firmie.
SZKOLENIA
kadry kierowniczej, zespołów operacyjnych powołanych w Państwa firmie do wdrażania systemu HACCP w Polsce, auditorów wewnętrznych, jak i szkolenia pracowników fizycznych z zakresu zasad GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej praktyki Higienicznej), Szkolenia całego personelu z zasad systemu HACCP. Zwrócą one uwagę osób zatrudnionych w firmie na istotę HACCP. Umożliwią sprawne zarządzanie systemem, podkreślą rolę prowadzonej dokumentacji, a także wagę działań podejmowanych na wszystkich szczeblach.
Weryfikacja systemu/audyty wewnętrzne - działania pozwalające dokonać weryfikacji i oceny wdrożonych już rozwiązań systemowych
Udoskonalenie systemu - doradztwo w zakresie funkcjonującego już systemu