HACCP - Planowanie, wdrażanie i weryfikacja

W związku z wejściem polski do Unii Europejskiej, do wdrożenia systemu HACCP, ustawowo zobowiązane zostały wszystkie zakłady produkcji i obrotu żywnością, bez względu na wielkość, za wyjątkiem producentów na etapie produkcji pierwotnej)W Polsce obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP mają wszystkie przedsiębiorstwa zajmujące się obrotem żywnością, a więc wszystkie organizacje, które zajmują się:

  • produkcją żywności
  • sprzedażą żywności (hurt i detal)
  • przechowywaniem (składy, magazyny, chłodnie)
  • transportem ludzi z jednoczesnym podawaniem potraw (kolej, lotnictwo, żegluga)
  • transportem żywności (usługi logistyczne, spedycja, magazynowanie)
  • sprzedażą żywności gotowej (bary, restauracje)
  • nieodpłatnym podawaniem i dostarczaniem żywności, w tym potraw (instytucje charytatywne)
  • dowolną działalnością, jeśli prowadzą: stołówki zakładowe, bufety czy restauracje.

W związku z powyższym oferujemy Państwu:

Analizę stanu istniejącego/ Audit zerowy:

Zapoznanie się z działalnością Przedsiębiorstwa, rodzajem produkowanych asortymentów lub charakterem świadczonych usług. Ocena stanu wdrożenia zasad GMP, GHP systemu HACCP za pomocą ankiety mając na uwadze wymagania formalno-prawne w Polsce. Ankieta zostaje wypełniona poprzez rozmowę z przedstawicielem firmy, pracownikami i dzięki obejrzeniu Przedsiębiorstwa. Analiza ta pozwala na ocenę stanu przedsiębiorstwa, dające kierownictwu firmy wiedzę o zmianach, jakie należy wprowadzić w firmie, aby wdrożyć system HACCP.

Doradztwo i porady poprzez indywidualne konsultacje w zakresie systemu HACCP wymaganego w Polsce, drogą e-mailową, gwarantujące szybki i stały kontakt ze specjalistami, jak i konsultacje prowadzone przez naszych konsultantów bezpośrednio w Państwa firmie. Konsultanci tworzą dokumentację dostosowaną do wybranego przez klienta odnośnika HACCP: Codex Alimentarius, Norma Duńska obejmującego:

PLAN HACCP, w skład, którego wchodzi:

  • opis produktu

  • blokowe schematy technologiczne produktów, usług

  • analiza zagrożeń na każdym etapie procesu technologicznego/przepływu towaru.

  • identyfikacja Krytycznych Punktów Kontrolnych - CCP

  • monitoring CCP

PROCEDURY SYSTEMOWE, w skład, których wchodzą:

  • Nadzór na dokumentacją i danymi,

  • Nadzór nad zapisami,

  • Nadzór nad niezgodnościami,

  • Monitoring CCP i działania korygujące,

  • Audity wewnętrzne

PROCEDURY, INSTRUKCJE OPERACYJNE

  • określenie działań podejmowanych w ramach planu, pomagającego wdrożyć zasady HACCP w placówce,

  • wyznaczenie zasad produkcji, przechowywania, obróbki żywności.

ZAKŁADOWY KODEKS GMP/GHP

  • stworzenie instrukcji GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) oraz GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej) obowiązującej dla całego zakładu.

PLANY UTRZYMANIA HIGIENY 

  • określenie najważniejszych obiektów, które zgodnie z planem HACCP muszą pozostać czyste,

  • opis czynności, jakie należy podjąć w celu zachowania odpowiednich standardów higieny,

  • spis środków polecanych środków dezynfekujących,

  • ustalenie terminów wykonywania działań porządkujących,

  • wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za wdrożenie tej części planu HACCP.

KSIĘGA HACCP (w przypadku normy duńskiej)

  • uporządkowany zbiór wszystkich dokumentów, dzięki którym możliwa jest weryfikacja działań HACCP podejmowanych w firmie.

SZKOLENIA 

kadry kierowniczej, zespołów operacyjnych powołanych w Państwa firmie do wdrażania systemu HACCP w Polsce, auditorów wewnętrznych, jak i szkolenia pracowników fizycznych z zakresu zasad GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej praktyki Higienicznej), Szkolenia całego personelu z zasad systemu HACCP. Zwrócą one uwagę osób zatrudnionych w firmie na istotę HACCP. Umożliwią sprawne zarządzanie systemem, podkreślą rolę prowadzonej dokumentacji, a także wagę działań podejmowanych na wszystkich szczeblach.

Weryfikacja systemu/audity wewnętrzne - działania pozwalające dokonać weryfikacji i oceny wdrożonych już rozwiązań systemowych

Udoskonalenie systemu - doradztwo w zakresie funkcjonującego już systemu