Wirusy, bakterie i inne szkodliwe dla naszego zdrowia drobnoustroje znajdują się wszędzie – na różnego rodzaju powierzchniach, przyrządach i urządzeniach, a nawet we wdychanym przez nas powietrzu. Niektóre miejsca wymagają zachowania szczególnej czystości – dotyczy to przede wszystkim obiektów i środków transportu, w których istnieje zwiększone ryzyko zarażeniem lub zakażeniem się chorobą.
- szpitale i inne placówki medyczne,
- hotele, motele czy internaty,
- żłobki, przedszkola oraz szkoły,
- kuchnie restauracyjne i placówki gastronomiczne,
- obory, chlewnie oraz kurniki,
- środki transportu,
- gabinety fryzjerskie i kosmetyczne.
Dezynfekcja zawsze musi być dostosowana do rodzaju pomieszczenia. Niektóre preparaty są dopuszczone do użytku w obiektach z żywnością, ale są opryski, których bezwzględnie nie należy stosować w takich warunkach. Dlatego przed przystąpieniem do pracy konsultujemy zlecenie z klientem – po rozmowie i sprawdzeniu obiektu wybieramy odpowiednią metodę, preparaty i opryski, wykonujemy transport niezbędnych urządzeń, po czym rozpoczynamy dezynfekcję.